enfrdeitptrues

Astrofotografi - Slik fotograferer du stjernehimmelen

Location

Dette er essensielt for å skape fantastiske bilder av stjernehimmelen. For å kunne fotografere stjernene på sitt beste er det viktig at himmelen er mørk nok, lys forurensing er et stort problem i nærheten byer og større bygder. Det vil si at du trenger å finne en plass hvor det er mørkt nok til at stjernene kommer tydelig fram. I tillegg til dette vil en god lokasjon forhåpentligvis også inneholde potensielle forgrunns elementer for en spennende komposisjon.

Lukkerhastighet

Hvilken lukkerhastighet du velger vil ha veldig mye å si for det endelig resultatet. Bruker du en lukkerhastighet på under 20-30 sekunder så vil stjernene oppfattes som prikker slik som vi ser dem med det blotte øyet. Hvis du derimot har en lukkerhastighet på mer en 30 sek så vil stjernene utvikle seg til streker på grunn av jordens rotasjon. Desto lengre lukkerhastighet desto lengre streker. De blir så kalte star-trails.

Himmelretning

Hvis du nå vil fotografere star-trails er det veldig viktig å tenke på i hvilken himmel retning du peker kameraet. Star-trailsene vil bevege seg forskjellig basert på hvilken himmelretning de befinner seg i. Mot sør vil de gå horisontalt, mot vest vil de gå diagonalt, mot øst vil de også gå diagonalt men i motsatt retning og mot nord vil de bevege seg i sirkler rundt polarstjernen som vil være helt i ro. Den sistnevnte er desidert mest populær å bruke men alle vil kunne gi spennende resultater.

Brennvidde

Skal du fotografere star-trails vil brennvidden du fotograferer med ha en del å si for det endelige resultatet. En lang brennvidde gir lengre star-trails i løpet av en eksponering enn det en kort brennvidde vil. Tiltross for dette er det mer populært å fotografere med en vidvinkel, fordi den tilbyr mer varierte komposisjons muligheter.

Planlegging

Planlegging er alfa omega når man skal fotografere stjernehimmelen. Som du har lest så er det mye som er lurt å ha klart på forhånd. I tillegg til de forrige punktene er det også viktig å fotografere stjernene når månen enten er under horisonten eller ved nymåne esslik at himmelen er så mørk som mulig. Dermed vil både du og kameraet se flere stjerner.

Stativ og fjernutløser

 I denne type fotografering er det essensielt med stativ og fjernutløser fordi lukkerhastigheten blir så lang at det ikke vil være mulig å holde kamereat stødig uten. For mer en 30 sekunds eksponeringer er en fjernutløser et must, de fleste kameraene vil da gå i en modus som heter bulb. Det gir deg muligheten til å ta så lange eksponeringer som du måtte ønske, ved å trykke på fjernutløseren for å starte og deretter for å stoppe eksponeringen. Dermed kan du ta et bilde over flere timer.

Lightpainting

Lightpainting/male med lys er en helt egen sjanger innen fotografi men kan og blir ofte kombinert med stjernehimmelen. Det kan være noe så enkelt som å lyse opp forgrunns elementer med en lommelykt slik at de kommer tydelig frem fra mørket. I tillegg er det utallige andre muligheter som å legge til farger i bildet eller skape storslagne figurer og former ved bruk av ulike lyskilder. Det finnes ingen grenser med lightpainting.

Blender åpning

Det er ikke et krav å ha et objektiv med stor blenderåpning for å kunne fotografere stjernene men det er å anbefale. Et objektiv med god lysstyrke vil gi deg muligheten til å ha mye kortere lukkertid enn med andre mindre lyssterke objektiv, dette vil være svært nyttig ved lange eksponeringer. Er det en vid vidvinkel så vil du fremdeles få god nok skarphet gjennom bildet til tross for stor blenderåpning.

Spesielle hendelser

Når man fotograferer himmelen er det alltid lurt å følge med på astronomiske hendelser som meteorskurer, nordlys, planeter og annet ute i rommet. Disse hendelsene kan både påvirke bildene dine i stor grad og/eller bli hovedmotivet.

Programvare

Det finnes mye forskjellig programvare som kan gjøre livet som astrofotograf lettere. En teknikk som heter image-stacking er brukt til å lage star trails ved å ta flere eksponeringer på ca. 3-4 min i stedet for en lang og deretter sette de sammen. Dette kan være nyttig i områder med mye lys forurensing og det minsker sjansen for at feil ødlegger timevis med arbeid. Programvare som kan sette sammen bildene er f. eks DeepSkyStacker (gratis) og ImageStacker. Et siste men viktig punkt som er vært å nevne er at det å ta bilder i raw format er en stor fordel når man kommer til det digitale mørkerommet.

Lukkertid

For å unngå stjernestreker og skape et mer realistisk bilde av nattehimmelen må du begrense lukkertiden din i henhold til brennvidden du bruker.

En populær tommelregel for å finne rett lukkertid er å dele 500 på brennvidden din. F.eks om du fotograferer med et 14mm objektiv på et fullformat kamera kan du ha en lukkertid på ca (500/14 = 35) 35 sekunder før du vil få stjernestreker. Om du bruker et kamera med crop-sensor må du ta dette med i kalkulasjonen din – Nikon crop sensor er 1.5 mens Canon er 1.6.

I tabellen under har jeg gjort kalkulasjonene for deg for forskjellige vidvinkel brennvidder:

Brenvidde (mm) Full format sensor Nikon 1.5 Crop Canon 1.6 Crop
10 33 sek 31 sek
14 36 sek 24 sek 22 sek
16 31 sek 21 sek 20 sek
20 25 sek 17 sek 16 sek
24 21 sek 14 sek 13 sek
28 18 sek 12 sek 11 sek
35 14 sek 10 sek 9 sek

Fokus

Å fokusere i mørket når hverken du eller kameraet ditt kan se noe som helst kan være vanskelig. Når du bruker et vidvinkelobjektiv kan du som regel kunne sette fokusringen din på ‘infinity’ eller dra den ca 1mm tilbake fra infinity. Dette gir deg som regel perfekt fokus for stjernene. Husk å sjekke om stjernene er i fokus med å zoome inn 100% på bildene dine. 

Å fotografere melkeveien og dens galaktiske kjerne

For å fotografere melkeveien må du være på rett sted til rett tid. Selv bruker jeg en app som heter ‘skysafari’ på iPhone for å finne melkeveien og planlegge hvor og når jeg må dra for å fotografere den. Når du er på rett sted til rett tid er det tekniske ganske enkelt, og om du følger retningslinjene jeg har skrevet i denne artikkelen, vil du uten tvil kunne fotografere den. Jeg er heldig som fortiden er bosatt i Australia hvor melkeveien er synlig nesten året rundt og veldig klar på nattehimmelen. Siden jeg aldri har fotografert melkeveien I Norge vil jeg ikke begi meg ut på å skrive mer om det.

ISO

Mange fotografer har skrekk for høy ISO og all ‘støyen’ det medfører. Siden det er begrenset hvor lang lukkertid man kan bruke før stjernene blir til streker er man nødt til å bruke høy ISO. Og jeg mener HØY ISO. Selv fotograferer jeg komfortabelt med ISO mellom 3200 – 10000, oftest ISO 6400. Det er ingen rett eller gal innstilling når det kommer til ISO, her gjelder det å prøve seg fram til man finner en innstilling som gir gode resultater uten å bringe for mye støy.

Emneord: lukkertid, ISO

Utskrift E-post

Copyright © 2019 Tor Arvid`s Verden.
All rights reserved.  
Web and Design by Tor Arvid Arntzen