enfrdeitptrues

Ta gode nordlysbilder

Nordlysvarsel

Kjell Henriksen Observatoriet

 
Data link fra KHO (http://kho.unis.no/)


Space weather prediction center

Data link fra space weather prediction center (http://www.swpc.noaa.gov/)

En av det beste websider for Nordlys værmelding er 

Innledning

Heisan
Her skal jeg prøve å gi noen råd på veien å ta optimale nordlysbilder. Først av alt må jeg si at tålmodigheten må være på topp, for det blir for venting ja det kan bli mye venting. Men vips så er lyset der. Det er vel verdt det

Bekledning

Egentlig det aller viktigste for nordlysfotografering. Regn med at det er kaldt og at det kan bli litt venting. Da er det mye hyggeligere å ha det varmt og godt. Ull, ull og atter ull duger best. Og vindstopper ytterst. Hva du trenger på hendene skal jeg ikke si så mye om. Har prøvd alle varianter av hansker og votter - ingen av dem har vært optimale. Sørg uansett for å holde fingrene varme. Det blir alltid en hyggeligere opplevelse når man ikke fryser.

Innhold

Ta gode Nordlysbilder

Sjekk Været
Nordlysvarsel
Utstyr til fotograferingen

 • Kamerastativ, speilreflekskamera og et vidvinkel objektiv fra 10 – 35 mm med en f2.8 – 3,5. Jeg foretrekker selv et 24mm objektiv fra Canon med f1,4 – det gir muligheter til nordlys bilder som blir klar og fin selv om nordlyset beveger seg fort over himmelen. ISO Verdi og lukkertid må også økes noe for å fange nordlyset. Til slutt er det viktig med varme klær lue og voter og kansje noe varmt å drikke. Nordlys fotografering skal være gøy å da må man ha det komfortabelt
 • NB! (Det kan være lurt å test fokuseringen på dagtid når det går mot uendelig – mange objektiv er ikke helt korrekt på dette punktet – sett gjerne en liten tape på objektivet så du kan merke hvor uendelig er… de fleste objektiv kan stilles over uendelig på fokusringen – det gir ukalre bilder)
Kamera innstillinger
 • Velg Manuell på kameraet – dette for å kontrollere alle funksjoner etter eget ønske.
 • ISO skal være minst 200 – 800
 • Blender setter du så liten som mulig for det objektivet du har f1,2 – 1,4 - 2.8 eller 3.5. Husk å sette fokusering på manuell og still fokusringen på uendelig.
 • Lukkertiden blir da mellom 3 – 15 sekunder. Hvis lukkertiden blir over 15 – 16 sekunder begynner stjernene på himmelen å få hale, det ødeleger bildet litt etter min smak.
 • Fjernkontroll, snorutløser eller tidsutløser på kamera bør brukes da de minste rystelser påvirker kvaliteten av bildet.  Finn en plass med så lite kunstig lys som mulig er nok et godt utgangspunkt. Tålmodig er en dyd når du skal fotografere nordlys
 • Fullmåne og nysnø gir deg muligheten til å få med landskap i bildet. Jeg personlig liker å ha månen bak meg for å få forgrunnen opplyst. For de viderekommende kan man også bruke kunstige lys for å markere eller skape en effekt av noe. Mulighetene er mange.
 • Med speilrefleks har du muligheten til å ta bilder i RAW-format. (1) Dette formatet har du bruk for dersom du har et digitalt mørkerom som Adobe Photoshop/Elements. Dette lar deg gjøre endringer på bildet i etterkant. Dette skal jeg ikke gå nærmere inn på her. Fotograferer du i formatet JPG så fremkaller kameraet bildet selv og du har ingen redigeringsmuligheter.
 • Start for eksempel med maksimal blenderåpning (f/«lavest mulig tall»), høy ISO (1600), og prøv deg frem med lukkertiden. (Begynn med 15 sekunder). Ved gode lysforhold kan du bruke lavere ISO, men dersom du er ute etter å fange strukturen i nordlyset bør du ha høy ISO og kort lukkertid
 • Noen eksempler:
 • 24 mm f1,4 lukkertid 1 – 4 sekunder ISO 200
 • 18 mm f/3,5  lukkertid 15 sekund, ISO: 400.
 • 10 mm f/4  lukkertid: 30 sekund, ISO: 1600.
 • Fordeler ved raw (1)
 • Ikke noe kvalitetstap grunnet kompromisser i kameraets behandling av bildet.
 • Større fleksibilitet ved manipulering av hvitbalanse, farger, kontrast og lignende.
 • Mulighet for at framtidige konverteringsverktøy kan frambringe enda bedre kvalitet i det ferdige bildet.
 1.  Raw-filer kalles tidvis for digitale «negativer» ettersom de har samme rolle som negativer i tidligere fotografering med film: det vil si negativer i den mening at det ikke er direkte anvendelig som et bilde, men har likevel all informasjon som er nødvendig for å opprette et bilde. Likeledes er prosessen å konvertere et raw-format til et tilgjengelige, synbart format analogt med tidligere tiders mørkeromsarbeid hvor fotografisk film ble omdannet til papirkopier. Prosessen med å konvertere et raw-format er å foreta en rekke valg angående hvitbalanse, farger og kontrast for å ende opp med det ferdige bilde. Tilsvarende som med negativer er dette en ikkedestruktiv prosess: raw-filene er originaler hvor man kan gjenta prosessen med andre valg om ønskelig.

Til slutt

Se eksempel hvordan det kan bli når alt klaffer
nordlys 20140925 1941806817       kongsvann 20150201 1454078905
       

Linker til andre sider med info

Emneord: aurora

Utskrift E-post

Copyright © 2019 Tor Arvid`s Verden.
All rights reserved.  
Web and Design by Tor Arvid Arntzen