Mikrojustering av Autofokus

Du har kjøpt deg et nytt objektiv, men er ikke fornøyd med bildene, for det virker som autofokusen bommer på motivet. Vi forklarer hvorfor, og hva du kan gjøre med det.

For at den vanlige autofokusen i et speilreflekskamera skal treffe nøyaktig der du ber den om, må kameraet være helt riktig justert og objektivet være helt riktig justert.

På alle kameraer og alle objektiver er det visse grenser denne justeringen skal ligge innenfor, slik at du skal være sikret skarpe bilder. Selv om alt er i orden med kameraet og alt er i orden med objektivet kan du likevel risikere å få uskarpe bilder. Leverer du objektivet eller kameraet inn for å få det fikset, kan det være du får det tilbake med beskjed om at alt er i orden.

 

Så hva er det som skjer?
Dette er en litt teknisk guide, så dersom du føler deg usikker på noe av det som står her, er det bedre at du leverer inn kameaet til service. Husk også at du når som helst kan tilbakestille endringene, så du gjør ikke noe galt ved å prøve.

Bildebrikken har en fast avstand til kamerafatningen, vanligvis ca 40mm. Dette kan variere med noen brøkdeler av en millimeter, siden ingenting kan være absolutt. Det samme gjelder i objektivet. Ting er justert så godt som det lar seg gjøre med de materialene man har tilgjengelig og innenfor den prisrammen objektivet har.

Siden autofokussensoren ikke ligger på bildebrikken, vet den ikke når bildet er skarpt, bare når den selv oppfatter det slik. Hvis bildebrikken da er litt feiljustert,vil fokusen bomme.

Dersom kameraet er i den ene enden av det akseptable området, og objektivet er i den andre enden av det akseptable området, blir summen av avvik såpass stor at du kan se at objektivet ikke fokuserer der du ønsker.

Det går an å levere både objektiv og kamera til service, og få dem til å justere. Det koster litt, og vil antakelig bare gjelde for det objektivet på det kameraet. Bytter du kamera eller objektiv risikerer du at samme problemet oppstår igjen. Det er selvfølgelig noen kameraer og noen objektiver som er utenfor de fastsatte grensene, men det er mye sjeldnere enn de fleste tror.

Problemet er større jo større blenderåpning og jo mindre fokusavstand du har. Da blir dybdeskarpheten liten, og du ser fort feilene.

For å hjelpe deg å løse dette problemet, har mange produsenter lagt inn mulighet for at du selv skal kunne justere dette, slik at det blir riktig hele tiden.  Når du har valgt mikrojustering i kameraets meny, får du opp en skala som vanligvis går fra minus 20 til pluss 20.

De fleste nye kameraer har denne funksjonen idag.

Trenger måleutstyr

For å finne ut om kameraet fokuserer feil, i hvilken retning det fokuserer feil og hvor mye, trenger du noe å måle det med. Det finnes ferdige verktøy for det, som du får kjøpt for noen hundrelapper, for eksempel Spyder LensCal fra Datacolor. Men det går også an å lage det selv.

Et slikt instrument består i all enkelhet av et fokusmotiv som ligger parallelt med fokusplanet (bildebrikken), og en avstandsskala som står i vinkel i forhold til dette.

Sett opp motivet
Spyder LensCal kan monteres på stativ, så du vet at det står rett. Alternativt kan det settes på et bord eller en hylle. Jo bedre og jevnere belysning det er av motivet, jo bedre er det.

Sett opp kameraet i samme høyde, slik at det peker rett mot testmotivet. De lærde strides litt om hvilken avstand som er best. Canon anbefaler 50x brennvidden, mens andre sier et sted mellom 5x og 50x, ideelt 25x. Jo kortere avstanden er, desto mindre blir dybdeskarpheten, og dermed blir det også lettere å se akkurat hvor kameraet har fokusert. Prøver du å justere et zoomobjektiv, anbefaler de fleste at du gjør det på lengste brennvidde. På Canon EOS 5D Mark III kan kameraet lagre én innstilling for korteste brennvidde og en annen for lengste brennvidde. Vi vet ikke om dette er mulig på andre kameraer.

Ta bilder av motivet
Pass på at motivet i utgangspunktet er ute av fokus. Fokuser så på motivet med autofokusen og ta et par bilder. Inspiser bildene på skjermen i kameraet for å se om du kan avgjøre om kameraet fokuserer for langt fram eller for langt bak.

Når du har avgjort det, kan du begynne den virkelige testingen.

For eksempelets skyld, kan vi si at kameraet fokuserer for langt fram. Da må du velge positive verdier på justeringsskalaen i kameraet.

Autofokusen er aldri helt konsistent, så ta flere bilder av motivet for å sikre at du får troverdig resultat. 4-5 bidler bør holde. Mellom hvert bilde bør du vri fokusringen på kameraet helt til nærgrensen eller uendelig før du fokuserer på nytt. Varier hvilken vei du vrir.


Deretter stiller du mikrojusteringen på kameraet til 10 og gjentar bildeserien som beskrevet over. Så gjør du det samme med mikrojusteringen 
satt til 20. Hvis kameraet hadde fokusert forlangt bak, hadde du valgt negative verdier i stedet.

For lettere å huske hvilke bilder som var tatt med hvilke justeringer, kan du sette en post-IT-lapp eller
tilsvarende på motivet, som indikerer dette.

Sjekk bildene og gjenta prosessen
Ta bildene inn på PC-en, og se hvilke som er mest korrekt. Hvis 10 er mest korrekt, men 0 er bedre enn 20, kan du anta at riktig innstilling er mellom 5 og 10.

Deretter går du tilbake til kameraet og setter mikrojusteringen til hhv 5, 7 og 10 (eller du kan ta med 6 8 og 9 også, hvis du har lyst). Ta tilsvarende bildeserier med disse innstillingene og sjekk dem på PC-en igjen.

Det kan være svært vanskelig å se forskjell på bilder tatt med bare ett trinn i forskjell på innstillingene. Da kan du trøste deg med at klarer du ikke å se forskjell på et så spesialisert motiv som dette, så klarer du det ikke i virkeligheten heller.

Når du har funnet den innstillingen som passer best, sett den i kameraet mens du har det gjeldende objektivet på, så lagres det og brukes for framtida. De fleste kameraer har støtte for minst 20 objektiver, så du bør ha nok plass.

Hvis du har flere eksemplarer av et objektiv, klarer ikke kameraet å skille mellom disse, så du vil ikke kunne ha ulik justering for dem.

Potensielle problemer
Hvis du har et objektiv med liten største blender, og det ikke er svært stor brennvidde, kan det være veldig vanskelig å avgjøre hvor fokuspunktet ligger. Men sannsynligheten for at du vil merke et fokusproblem på et slikt objektiv er også så lite at vi ikke ser det som noe egentlig problem.

Som nevnt tidligere, er det ikke alltid at et zoomobjektiv blir like feil på alle brennvidder, og hvis du bare kan sette én innstilling for objektivet, kan du få det bra i den ene enden av skalaen, men kanskje ikke optimalt i den andre. Med zoomobjektiver anbefales det å teste på den lengste brennvidden.

Har du et objektiv med svært stor blender, er det fristende å bruke største blender for å lettest se utslaget. Vi snakket med et serviceverksted, og de kunne fortelle oss at de bruker f/2,8 også på slike objektiver, for det hendte at fokusen ikke var lik på de aller største blenderne som de var blendet ned. Hvis du har et slikt objektiv, og du, i all hovedsak, bruker det på de aller største blenderne, er det naturligvis også på disse du skal teste.

Dersom kameraet og testmotivet ikke står i samme høyde, vi du få en vinkel på fokusplanet, og dermed kan du ikke vite om kameraet i det hele tatt forsøkte å fokusere på rett sted.

Hvis jobben ikke er  gjort nøye nok, kan du risikere at objektivet fokuserer dårligere etter at du har justert, så test alltid på vanlige motiver i etterkant, sånn at du vet ta ting er på stell når du trenger det.

Dersom du tester flere objektiver, og alle fokuserer omtrent like mye feil, kan det være kameraet som er dårlig justert. Da har de fleste kameraer mulighet til å sette en justering for kameraet, som gjelder på alle objektiver. Det kan spare deg for ganske mye justeringsjobb.

Konklusjon
Autofokus er ikke enkelt. Det er mange faktorer som spiller inn, og jeg beklager hvis jeg har til dels ødelagt ditt håp om at alle objektivene dine kan bli superskarpe. Hvis fokusen bommer, trenger det heller ikke være objektivets feil, det er vanligvis en kombinasjon av kamera og objektiv.

Selve prosessen med å justere fokus kan være vanskelig og jeg ville bare gjort det på obektiver der jeg mistenker at noe kan være dårligere enn optimalt. Hvis du ikke har noen mistanke, er sannsynligheten liten for å du klarer å justere det så det blir bedre enn det var.

Hvis du har et speilløst kamera, har man ikke dette problemet i det hele tatt, siden den da fokuserer ved hjelp av bildebrikken.

Kilde: Fotomagasinet

Se også artikkel Datacolor Spyderlenscal

Mikrojustering av Autofokus, autofokus

  • Treff: 11171